ROP ( Yenidoğan Retinopatisi )
Erken doğan çocuklarda retina (ağtabaka) gelişim bozukluğu sonucu ortaya çıkan ve körlük riski taşıyan ciddi bir hastalıktır.
Bu resimde retina damarlarının intrauterin hayatta olgunlaşma aşamaları gösterilmektedir.
Erken doğan bir bebek henüz retinanın damarsal gelişimi tamamlanmamışken dünyaya gelmektedir.Bu da özellikle solunumla alınan oksijenin etkisi ile damar yapısında bozulmalar oluşmasını kolaylaştırmaktadır. Damar yapısında oluşan bu bozulmalar retinada hasar yaratır ve ciddi görme kayıplarına yol açabilir.
İlerlemiş PVR ( proliferatifvitreoretinopati ) gelişmiş olgu
Bu risk, özellikle 1250 gramdan düşük doğum tartılı ve 31. gebelik haftasından önce doğan prematüre bebeklerde daha yüksektir. Bundan dolayı özellikle 1500 gramdan düşük doğum tartılı ve 30-32 haftadan önce doğmuş bebeklerin ROP açısından taranması çok önemlidir. Bunun için göz bebekleri ilaçla genişletilmiş bebeklerin bir göz hekimince muayenesi gerekir.
Fundusmuayesi
ROP’un ağırlığını değerlendirmede damarsal bozukluğun retinadaki yayılımına göre farklı evreler tanımlanmıştır. Ayrıca damarların yapısında genişleme ve kıvrım artışının varlığına bağlı olarak da ayrı değerlendirme kriterleri mevcuttur. Bunlara göre belli bir evre ve yayılım düzeyinden sonra hastalık tedavi gerektirir. Tedavi ilk aşamada laser ile anormal gelişim gösteren damarların kapatılması şeklindedir. Hastalığın daha ileri evrelerinde ise vitrektomi veya dekolman ameliyatları gerekebilir. Özellikle erken tanı konan ve fazla ilerlemeden laser uygulanan hastalarda tedavinin başarı şansı yüksektir.