Konjonktivit Nedir?

Konjonktivit nedir?

 

Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve saydam zarın iltahabına konjonktivit denilmektedir. Yazın yaygın görülen bir bakteri tipi olan klamidyaların yol açtığı enfeksiyonlardır. Klamidya enfeksiyonlu kişilerin yüzdüğü ve klorlanması yetersiz bir havuzda yüzen kişiler veya klamidyalı birinin kullandığı havluyu kullanan kişiler havuz konjonktiviti kapabilirler. Bakteriyel göz nezlelerinin diğer bir kaynağı da kontakt lens kullanımıdır. Özellikle lensin altına kaçan tozlar kornea üzerinde de bakteriyel enfeksiyon ve ülserlere sebep olabilir.

Konjoktivit Neden Oluşur?

Konjonktivit oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka süresi çok kısa olup virüsü aldıktan 24-48 saat içerisinde hastalık meydana gelebilmektedir. Enfekte kişilerle temas, yüzme havuzları, kaplıcalar en önemli bulaşma sebebidir.

Konjonktivit Belirtileri

Konjonktivit’in başlıca belirtileri; Gözde ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma, şişliktir. Bu belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda mutlaka bir göz hekimine gidilmelidir.

Konjonktivitten Korunmak İçin

Göz iltihabı olarak da bilinen konjonktivit hastalığından korunmak için basit sağlık kurallarına uymak çok önemlidir. Eller sürekli yıkanmalı, enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalı. Havuzların bakımları titizlikle yapılmalı, enfekte kişilerin havuza girmemeli. Ayrıca ortak kullanılan her yer (ulaşım araçları dahil) düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Hijjenik lens kullanımı çok önemlidir. Lensler eller yıkandıktan sonra takılıp çıkartılmalı ve her defasında lens solüsyonu yenilenmelidir.

Konjonktivit Tedavisi

Zamanında ve doğru antibiotik tedavisiyle bu göz enfeksiyonu iyileşebilmektedir.