Çocuklarda Kırmızı Göz Durumuna Yaklaşım
Allerjik konjunktivit:
Gözün herhangi bir allerjene karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Gözde allerjiye sebep olan etkenler; polenler, bacalardan ve eksozlardan çıkan zehirli gazlar, ilaç veya kozmetik amaçla göze sürülen maddeler ve ev tozlarıdır. Güneş ışığı şikayetleri artırır. Havaların ısındığı, polenlerin çok olduğu mevsimlerde alevlenmeler görülür.
En temel tedavisi, sebep olan etkenlerden uzak durmaktır. Bu genellikle pek mümkün olmaz. Belirtileri hafifletmek için güneşe çıkarken güneş gözlüğü kullanmalı, gözlerini örtecek şekilde şapka takmalıdır. Belirtiler ortaya çıkmış ve şikayetler fazla ise ilaç tedavisine başlamak gereklidir. İlaçlar hastalığı ortadan kaldırmaz; sadece gözü sakinleştirir, şikayetleri hafifletir.Dirençli olgularda aile hekimleri göz doktoruna yönlendirmelidir.
Vernalkonjonktivit ( limbal form )
Allerjikkonjonktivit ( kapak altı papailler oluşumlar )
Mikrobiyal konjunktivit:
Çocuklarda en sık karşılaşılan göz hastalığıdır. Bakteriyel veya viral sebeplere bağlı olabilir. Yenidoğanlarda, doğum kanalından göze bulaşan mikrobik etkenlerle, doğumdan hemen sonraki günlerde ortaya çıkabilir.
En temel belirtiler gözde kızarıklık, çapaklanma, sulanmadır. Çapaklanmanın rengi, miktarı etkene ve şiddete göre değişir. Gözkapakları çapaklanma nedeniyle birbirine yapışabilir.
Mukopürülansekresyonlakarekterize bakteriyel konjonktivit
Adenoviral konjonktivitte ise akıntı seröz kıvamdadır
Özellikle viralkonjonktivitlerde kornea tutulumu eşlik edebilir, görme etkilenebilir, bu durumda göz doktoruna mutlaka yönlendirmelidir.Ayrıca bakteriyel konjunktivitler antibiyotik tedavisine iyi yanıt verirken, viralkonjunktivitlerde bu durum sözkonusu değildir. Bu nedenle viralkonjunktivitlerde ilaç kullanımı ancak hastalığın komplikasyonlarının tedavisi için gerekir.
Konjunktivitten korunmada en etkili yol, el-göz temasının kesinlikle önlenmesi ve ellerin temiz tutulmasıdır. Bu arada gözdeki her kızarıklık veya sulanmanın konjunktivitten kaynaklanmayabileceğini, başka hastalıkların da aynı belirtileri verebileceği unutulmamalıdır.
Keratit:
Korneanın iltihapları keratit veya keratopati olarak adlandırılır. Bunlar da enfeksiyöz, immünolojik, allerjik, toksik veya travmatik olabilir.Mikrobik etkenler kornea tabakasını etkilediğinde ülser, konjunktivada hiperemi (kırmızı göz) meydana gelir. Şiddetli ağrı, sulanma, ışığa karşı aşırı hassasiyet gibi belirtiler vardır. Uygun şekilde ve erken dönemde tedavileri yapılmazsa kesiflik meydana gelir ve bu kesiflik merkezi kısımları tuttuğu takdirde çocuğun görmesini etkileyebildiği için göz doktorunayönlendirilmesi önemlidir.
Herpes simplex keratiti tedavi edilmediği takdirde kornealopasite ve görme kaybı ile sonuçlanabilir.
Tedavisinde antibiyotikli damla, pomadlar kullanılır. Ancak korneayı tutan iltihabi durumların bir ayrıcalığı vardır ve ilerlemiş kornea hastalığının tedavisi de daha zordur. Hatta göz, kornea nakli gibi çok ciddi bir ameliyata kadar gidebilir. Bu ameliyatta, ölü gözünden alınan saydam kornea kesifleşmiş olan hasta korneasının yerine dikilmektedir. Şüphesiz bu ameliyat sorunlardan arınmış, kornea hastalığının mutlak çözümü olan bir tedavi yöntemi değildir. Ameliyata ait sorunların yanı sıra meydana gelmiş veya gelmesi muhtemel göz tembelliğinin de tedavisi gerekir.
Blefarit:
Göz kapaklarının serbest kenarlarındaki salgı bezlerinin iltihabi hastalığına blefarit adı verilir. Bu bezler yağlı bir salgı yardımıyla kapaklar ile göz arasındaki yüzeyi kayganlaştırmak ile görevlidirler. Bu yağlı salgının aşırı olması durumunda göz kapak kenarları mikroplar için kolayca üreyecekleri uygun bir ortam oluşturmaya başlar.Göz kapağının iltihaplarında gözde yanma, batma, kanlanma ve çapaklanma gibi şikayetler yapabilir. En belirgin özellikleri ise kirpik diplerinde kepeklenme, kirpiklerde dökülme ve kapak kenarında kızarıklıktır.
Sağ göz kapağında blefarit
Hastalık seyri esnasında bazen salgı bezlerinin kanallarında bir tıkanma olması durumunda yağlı madde bez içinde birikip mikrop kaparak göz kapağında ağrılı bir şişliğe neden olur. Hordeolum (“arpacık”) olarak bilinen bu durum sıcak pansuman ve lokal antibiyotik tedavisi gerektirir.
Sol alt kapakta hordeolum
Şalazyon ise aynı yağ bezinin tıkanarak içinde salgı birikmesi ile oluşan şişliğe verilen isimdir.
Sol üst kapata şalazyon
Şalazyon tedavisinde sıcak pansuman ve anti-inflamatuar ilaçların yanısıra cerrahi yoldan tıkanan salgı bezinin açılmasıişlemi uygulanır. Ayrıca blefarit durumu göz küresi yüzeyinde de ikincil sorunlar meydana getirebilirler.
Göz yaralanmaları:
Künt veya delici uçlu herhangi bir maddenin, dikkatsizlik veya kaza sonucu göze değmesinden dolayı göz dokularında meydana gelen yaralanma gözde kanlanmaya yol açar. Böyle durumlarda kornea tabakasında, konjunktivada veya sklera tabakasında yırtılmalar olabilir. Gözün kaybına kadar gidebilecek acil durumlar ortaya çıkabilir, ameliyat gerekebilir. Hemen göz doktoruna başvurulmalıdır.
Diğer sebepler:
Çocuklarda göz kızarıklığının diğer sebepleri :üveitis, skleritis gibi hastalıklardır.
Episkleral ve skleralhiperemi ile karekterize sklerit tablosu
Üveit :
Gözün iris, silyer cisim, koroid gibi iç yapılarını kapsayan iltihabi hastalıklara verilen genel bir isimdir. Çoğu durumda retina da hastalığa katılır. Çocuklarda uveit, yetişkinlere kıyasla daha nadir görülür. Dört yaş altında görülme sıklığı 100,000’de 3 civarındadır. Tüm uveitlerin yaklaşık %5’i çocuklarda görülür. Ailevi Akdeniz Humması, juvenilromatoidartrit, Behçet hastalığı, sarkoidoz, ulseratif kolit, Crohn hastalığı gibi sistemik iltihabi hastalıkların seyri sırasında gözde de uveit gelişimi sıktır.
Hipopyonlu akut anteriorüveitli çocuk hasta
Uveit, vücutta süren ve bağışıklık sistemin etkileyen genel bir hastalığın gözdeki bir belirtisi olarak görülebileceği gibi saptanabilen başka bir sebebe bağlı olmaksızın da görülebilir. Genellikle müzmin bir seyri olan uveitler, zaman zaman muhtelif nedenlere bağlı olarak “ataklar” gösterebilir. Bu dönemlerde gözde ağrı, ışık duyarlılığının artması, gözde kızarıklık, görmede azalma veya bulanıklık gibi belirtiler görülebilir. Uveitlerin tedavisinde bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlarla iltihab ve yaratacağı hasar önlenmeye çalışılır. Uzun süreli ve müzmin bir seyir izleyen uveitler yeterince tedavi edilmediğinde gözde uzun vadede kalıcı görme kaybına yol açan hasarlar bırakır. Ancak uveite neden olan sistemik hastalığın ortaya çıkarılması ve buna yönelik tedavinin başlatılması da en az göze yönelik tedavi kadar önemlidir. Bu nedenle uveitli hastalarda diğer organ sistemlerine yönelik ayrıntılı tetkik ve araştırmalar mutlaka yapılmalıdır.