Doğuştan katarakt nedir ?
Gözün içindeki lensin doğal saydamlığını kaybederek matlaşması haline verilen genel bir addır. Çocuklarda yaklaşık olarak 100 binde 3 oranında görülür. Bütün kataraktlar aynı şekilde olmaz. Genelde bütün lensin bulanıklaşması şeklindedir. Diğerlerinde ise sadece bir bölümde oluşup sonra lensin diğer bölümlerine yayılmaya başlar. Kataraktın gelişmesi yıllar alırken, bazı durumlarda ise bir kaç ay sürebilir. Katarakt iki gözde de aynı anda ama farklı oranda gelişebilir.
Konjenital katarakt
Doğuştan katarakt nedenleri:
Çocukluk çağında görülmesi genellikle lensin bir gelişim kusuruna bağlıdır. Bu kusur genetik veya metabolik olabilir.
Akraba evlilikleri, ailesinde doğuştan katarakt olması, hamilelikte geçirilen bazı infeksiyonlar ve alınan ilaçlar buna sebep olabilir.
Altını çizerek belirtmek gerekir ki bazen de hiçbir neden olmadığı halde bazı çocuklarda yine de “doğuştan katarakt”a rastlanabilir.
Doğuştan katarakt belirtileri:
• Bir göz bebeğinin diğerinden farklı olması; Katarakt olan gözün beyaz ve donuk renkte olduğu görünebilir
Her iki gözde konjenital katarakt nedeni ile pupil alanında beyaz refle
• Göz kayması ( şaşılık ); Özellikler bebeklik çağlarında ortaya çıkan göz kaymalarında esas nedenin “Konjentital Katarakt” olabileceği unutulmamalıdır.
Doğuştan kataraktın tedavisi :
Ameliyatın ne zaman olması gerektiği ancak; kataraktın yoğunluğuna, tek veya çift taraflı olmasına göre detaylı bir göz muayenesinden sonra göz uzmanı tarafından karar verilir; Bazen görmeyi etkilemeyecek kadar küçük olanları tedavi gerektirmeyebilir. Ancak belirgin bir katarakt çocuğun görme gelişimini çok ağır bir biçimde etkileyeceği için mümkün olduğunda erken tedavi edilmesi, ileride çocuğun iyi görebilmesi için şarttır . İlk 3 aydan sonra yapılacak cerrahi girişimler teknik olarak ne kadar başarılı olursa olsun, çocukta tam bir binoküler görme gelişmesini sağlamak neredeyse imkansızdır.
Görme aksını kapatan kataraktın tedavisi cerrahidir.
Görme, ameliyatta yerleştirilecek bir göziçi merceği ile veya sonradan takılabilecek bir kontakt lens ile sağlanmalıdır. Kataraktın tek tedavi yöntemi cerrahidir. Yaşlılardaki katarakt ameliyatının hemen hemen aynısıdır. Yaşlılarda görülen katarakttan farklı olarak saydamlığını kaybeden göz merceğinin arka zarı da bu ameliyatla alınabilir. Bebek 2 yaşından küçük ise mercek yerleştirilmez, 2 yaşından büyük ise mercek yerleştirilir.
Doğuştan Kataraktlı çocukların yaklaşık %25 – 50’ sinde Katarakt ile birlikte göz tansiyonlarının olabileceği de unutulmamalıdır!